De Kunstkringloop

Online galerie voor particulier en bedrijf

Ruilen

Ruilen is het direct uitwisselen van goederen, diensten of producten, zonder dat er gebruikgemaakt wordt van een vergelijkende standaard als geld, goud, olie, aandelen, graan of een ander betaalmiddel. U kunt ook ruilen met eventuele bijbetaling om het artikel gelijkwaardig in waarde te maken.

Ruilen is al zo oud als de mensheid. In het stenen tijdperk ruilde men al voedsel en wapens met elkaar. Dat is in de ijzertijd en bronstijd ook het geval en gaat zo door de eeuwen heen, tot op de dag van vandaag. Dit wordt ook wel betaling in natura genoemd.
Handel die uitsluitend via ruilen geschiedt wordt ruilhandel genoemd. Ook dit gebeurt al eeuwen. Een van de oudste voorbeelden is de zijderoute, ontstaan rond 700 voor Christus. Handelslieden trokken niet over de hele zijderoute heen en weer maar ook binnen hun eigen landsgrenzen. Aan die grenzen ruilde men goederen tegen handelswaar die uit een ander land kwam.

Vandaag de dag wordt ruilen vooral gedaan door verzamelaars die daarmee hun collecties kunnen uitbreiden. Deze organiseren vaak bijeenkomsten met andere verzamelaars om onderling producten uit te wisselen.

De verzamelaarsmarkt of vlooienmarkt is waarschijnlijk voor het eerst ontstaan in Frankrijk, Parijs, waar de Marché aux Puces of Saint-Quen, Seine-Saint-Denis, in het noorden van Parijs in de 17de eeuw ontstond. Vandaag de dag is deze markt uitgegroeid tot de grootste antiek koop- en ruilmarkt van Europa. De naam “vlooienmarkt” ontstond door de voornamelijk tweedehands aangeboden kleding waarin vlooien te vinden waren.

Via het internet zijn er eveneens meer en meer mogelijkheden om dingen te ruilen. Dit via websites als Kunstkringloop Wisselboek en BookMooch.

ALS U EEN ARTIKEL WILT RUILEN MOET U DAT AANGEVEN IN UW OMSCHRIJVING. WIJ ZIJN BEZIG OM DEZE OPTIE BETER VINDBAAR TE MAKEN. NOG EVEN GEDULD AUB